Over ons
Thuisonderwijsmaatjes (TOMaatjes) koppelt ervaren Nederlanders aan nieuwkomergezinnen om kinderen en ook ouders te ondersteunen bij het schoolwerk. Als TOMaatje geef je niet alleen bijles, maar organiseer je ook de nodige steun voor het kind thuis en op school, en voor de ouders. De verbindingen die hieruit ontstaan zijn een verrijking voor je eigen leven en dat van het gezin dat je begeleidt.
Meer dan 500 vrijwilligers door het hele land zetten zich in om ruim 800 kinderen en jongeren te begeleiden met hun schoolwerk. Meestal online, maar als het kan ook fysiek in de buurt of bij de kinderen thuis.
“De band met het maatje en mijn kind is heel goed. Ze sturen zelfs brieven naar elkaar met de gedachte dat mijn kind het Nederlands kan oefenen.”
Yodit, moeder
“Wekelijks heb ik een half uurtje met Beyza lezen geoefend. Dat het zoveel oplevert! Haar vader liet na een paar maanden weten dat ze met lezen nu bij de besten van de klas hoort.”
Marina, vrijwilliger
Onze aanpak
Het koppelen is maatwerk. We streven naar een zo goed mogelijke match waarbij we de wensen van de vrijwilliger, het gezin en het kind goed in kaart brengen. Als vrijwilliger krijg je ondersteuning en begeleiding vanuit het project en kun je online tips en ervaringen uitwisselen in onze online groepen. Regelmatig organiseren we webinars om maatjes en ouders informatie te geven over o.a. het Nederlandse schoolsysteem, de communicatie met school en de ontwikkeling en begeleiding van de kinderen.
Systeemimpact door onderzoek
Stap 1
Onderzoek
Onze actieonderzoekers spreken maandelijks met kinderen, ouders, vrijwilligers en het projectteam om te leren waar ze tegenaan lopen.
Stap 2
Advies
Met deze kennis over de hobbels in het onderwijssysteem, adviseren we scholen en overheden om hun beleid rond jonge nieuwkomers te verbeteren.
Stap 3
Systeemimpact
Zo helpt TOMaatjes een beter onderwijssysteem ontwikkelen voor leerlingen die risico’s lopen op achterstanden.
In 2024 gaan we aan de slag met onderadvisering. Veel kinderen krijgen een lager schooladvies voor de middelbare school dan hun eigenlijke niveau. Met een groep kinderen uit groep 7 en vrijwilligers werken we samen naar de doorstroomtoets van groep 8, begin 2025. Zo leren we samen welke aanpak er nodig is om het onderwijs inclusiever te maken.
Werk je op een school & wil je samen met ons de kwaliteit van het onderwijs verbeteren?
Samen voor inclusiever onderwijs
Thuisonderwijsmaatjes is een landelijk project van OpenEmbassy dat zich inzet om nieuwkomers vlot, zinnig en gelijkwaardig hun weg te laten vinden in Nederland. Belangrijkste partner is Kinderpostzegels.
Verbind met ons op andere kanalen
Tips vrijwilligers, opnames van intervisies