Voor haar master thesis Sociologie deed Sarah Rhee onderzoek naar de bijdrage van het TOMaatjes project op een betere ondersteuning van kinderen met een vluchtachtergrond in het onderwijs. Kinderen met een vluchtachtergrond vormen een kwetsbare groep die extra aandacht nodig heeft. Het project Thuisonderwijsmaatjes (TOMaatjes) richt zich op het begeleiden van kinderen en ouders bij het schoolwerk en het bevorderen van de relatie tussen gezin en school.

Interviews met TOMaatjes

In het onderzoek zijn 16 semi-gestructureerde interviews afgenomen met zowel de ouders van de kinderen als de maatjes. Hieruit blijkt dat er positieve verbeteringen zijn in de schoolprestaties van de kinderen. De kinderen boeken vooruitgang in begrijpend lezen, rekenen en het leren van moeilijke woorden. Ouders bevestigen dat hun kinderen beter presteren op school en hun cijfers zijn verbeterd. Maatjes spelen een belangrijke rol bij het helpen van kinderen om mee te komen in de klas. Ze bieden persoonlijke aandacht en leren de kinderen hoe bepaalde opdrachten het beste aangepakt kunnen worden en ondersteunen ook de motivatie door betrokkenheid te tonen, regelmatig contact te onderhouden en interesse te tonen in de schooltaken en toetsen van de kinderen.

Naast academische ondersteuning bouwen sommige maatjes ook een diepere sociale band op met de kinderen. Ze praten over persoonlijke ervaringen, beladen onderwerpen zoals discriminatie en pesten, en tonen interesse in het privéleven van de kinderen. Ze bieden ook sociale en emotionele steun door positieve feedback te geven, het psychisch welbevinden te bevorderen en open gesprekken te voeren over eventuele moeilijkheden. Sommige maatjes ontwikkelen ook een hechte band met het hele gezin, waarbij ze samen eten, uitstapjes maken en helpen met huishoudelijke taken. De diepere band en positieve stimulatie van de maatjes dragen bij aan het zelfvertrouwen en de motivatie van de kinderen. In het algemeen ervaren de kinderen positieve gevoelens en groeien ze in zelfexpressie en het stellen van vragen naarmate ze langer met de maatjes werken. Het TOMaatjes-project biedt hen een veilige omgeving waarin ze kunnen groeien en waarin ze zich begrepen voelen.

Categories: Nieuws

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *